SCHUURTJESMANNEN

De Schuurtjesmannen van Tuindorp Oostzaan.

Er is geen woonwijk in Amsterdam waar zo veel schuurtjes te vinden zijn als in Tuindorp Oostzaan. Wat gebeurt er in die schuurtjes? Worden ze gebruikt om tuinstoelen en tuingereedschap op te slaan, fietsen te stallen en dozen vol oude rotzooi op te bergen? Ja zeker, maar er gebeurt meer. Er bestaat zoiets als het geheim van Tuindorp Oostzaan.

Veel mannen, maar ook enkele vrouwen, hebben een schuurtje waar ze uren in doorbrengen met hun hobby, verborgen talent, uit de hand gelopen passie of gewoon voor de stilte en de rust. Zij zijn trots op hun schuur. Pieter Post is zelf ook zo’n schuurtjesman; met zijn werkplek op de NDSM-werf weet hij als geen ander wat het betekent je te kunnen terugtrekken in je eigen territorium. Een plek waar je de wereld buiten kan sluiten, eindeloos kan klooien en knutselen en waar je je gedachten de vrije loop kan laten. Pieter gaat op het Zonneplein wonen en wil graag kennis maken met collega-schuurtjesmannen in zijn nieuwe buurt.

Wat normaal achter gesloten deuren blijft wordt eindelijk zichtbaar: de mannen en vrouwen met hun schuurtje worden op de foto gezet door Ruud Gort en geïnterviewd door Peter Vlam en deze foto’s en verhalen zijn in een tentoonstelling tijdens Winters Binnen te bezichtigen. Voor Winters Binnen maakt Pieter samen met acteur en theatermaker Rory de Groot een korte voorstelling over de schuurtjesmannen van Tuindorp Oostzaan.

Locatie: lunchroom Zonnehuis, Zonneplein 30

Duur: 15 min voorstelling en doorlopende foto-expositie
Concept & uitvoering: Pieter Post Spel: Pieter Post en Rory de Groot Fotografie: Ruud Gort
Tekst: Peter Vlam

Geef een reactie