Laat me niet alleen

Een openbare oefening in omgaan met de dood tijdens het leven.

Daan Bosch gaat opzoek naar hoe verschillende mensen omgaan met de dood. Wat zijn de verschillende rituelen en gebruiken van de mensen in Amsterdam. Niet alleen als iemand dood gaat maar ook in het terugkerende dagelijks leven. Tijdens dit onderzoek wil Daan als theatermaker de rijkdommen van de verschillende culturen ontdekken rondom de dood.

Het project’ Laat me niet alleen’ van Daan Bosch is een openbare oefening in omgaan met de dood tijdens het leven en start in maart 2021. Met als uitkomst een voorstelling, waarin ervaringsdeskundigen, een muzikant, een performer en Daan het publiek meenemen door deze oefening. I

In 2018 deed Daan een eerste onderzoek en een proeve in Huis van de Wijk de Banne. In de aankomende maanden gaat Daan in gesprek met nieuwe en oude bekende van de Theaterstraat over uiteenlopende gebruiken en rituelen rondom dood en uitvaart. Op de facebooksite ‘Laat me niet alleen’ kan je dit onderzoek volgen. 

Fragment uit blog ‘Laat me niet alleen’

“Uit de gesprekken zijn een aantal dingen blijven hangen. Er kwamen verhalen voorbij over geuren en foto’s. Mijn hoofdvraag aan de mensen waarmee ik speek is; ‘heb jij een ritueel voor de dood die je doet tijdens het leven?’ Nu is de vraag makkelijker dan het antwoord. Een van de gesprekspartner antwoordde: voor mij zijn dat geuren. Daardoor kom ik terug naar een moment, denk ik terug aan iemand die overleden is. Geuren kunnen je terugbrengen naar plekken, momenten en naar mensen. Dat de geur van iemand je terug doet denken aan die gene. Dat moment kan gezien worden als een kleine herdenking is. Een mini-ritueel in je hoofd. Waar je terug denkt aan het die dag met die persoon. In een van de andere gesprekken hadden we het over ‘de foto’. Welke foto komt er op je kist of uitvaart. Iedere foto kan je laatste zijn. Maak een foto alsof het je laatste is. Haar moeder poseert nu iedere keer op foto met de gedachte dat ze misschien met deze foto de uitvaart in moet. Het lijkt me een mooi gebruik om af en toe weer een nieuwe uitvaartfoto te laten maken. Doe jullie mee?”

Geef een reactie